У ХДУ говорили про те, що формує мовний портрет міста і чому це важливо

27 березня 2024 р.

На кафедрі української і слов’янської філології та журналістики Херсонського державного університету відбулася онлайн-зустріч “Вулиця Пушкіна? Ні! Шевченка”: мовний портрет міста”.

 

Спікеркою з теми виступила Світлана Мартос, кандидатка філологічних наук, доцентка, викладачка ХДУ.

Захід проходив у межах проведення на кафедрі фахового тест-драйву для абітурієнтів, учнів та випускників минулих років.Також долучилися студенти та викладачі.

“Наша основна мета – приваблення абітурієнтів та профорієнтаційні заходи, але на сьогоднішньому занятті у нас багато корисностей, які ми можемо отримати. І, знову ж таки, це спілкування, якого нам наразі дуже часто не вистачає”, – розпочала Світлана Мартос.

Аби краще осмислити саме поняття “мовний портрет міста” спікерка запропонувала учасникам віртуальну прогулянку міськими вулицями.

“Мова, яку ми чуємо, реклама, вивіски, назви магазинів, вулиць – це все ми бачимо, іноді навіть не звертаємо увагу, але всі ці невеличкі моменти і творять мовний портрет міста. Кожне місто має власний лінгвістичний портрет. Наприклад, мова Херсона відрізняється від мови Львова, і там, і там є щось спільне, але й обов’язково є відмінне”, – наголосила викладачка.

Обговорюючи складники мовного портрета міста й типові помилки, не оминули й питання мовної політики, зокрема основні закони, що вплинули на оновлення мовних портретів (перейменування вулиць, міст). І один з найновіших таких законів був прийнятий у 2023 році – Закон України Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії.

“Ви знаєте, що зараз відбувається оновлення всіх міст України, прибирається все те, що стосується російської імперської політики. І тому не дарма я обрала тему “Вулиця Пушкіна? Ні! Шевченка”: мовний портрет міста”. Відбувається низка перейменувань і всіх запрошують долучитися до громадських обговорень та проходження опитувань. Тому, не будьте байдужими, нам тут далі жити, включайтеся якомога швидше в такі процеси”, – закликала Світлана Мартос.

На завершення учасники, аби закріпити почуте на заході, взяли участь в онлайн-вікторині на платформі Kahoot.

Зазначимо, що у межах тест-драйву, що проводить кафедра української і слов'янської філології та журналістики ХДУ з 26 до 29 березня, відбудеться низка цікавих, творчих, інтерактивних зустрічей, до яких особливо запрошують долучитися майбутніх вступників, оскільки заходи мають насамперед профорієнтаційне спрямування. Деталі за покликанням

Пресцентр ХДУ

Херсонський державний університет