Skip Navigation Links

«О, слово, будь мечем моїм»: сучасна херсонська література в умовах війни

17 листопада на базі освітньо-культурного HUB у змішаному форматі відбулася літературна зустріч «Я Херсон». До заходу долучилися викладачі ХДУ, херсонських гімназій, а також відомі літературні митці нашого краю. Модераторами заходу виступили голова Спілки письменників Херсонщини, доцент кафедри української й слов’янської філології та журналістики ХДУ Василя Загороднюка та доцентка цієї ж кафедри – Лідія Бондаренко.

17 листопада 2023 р.

Вітаючи присутніх проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алла Цапів зазначила, що рада бачити, що у такий доволі непростий час літературна та освітня діяльність невтомно розвиваються. Також вона побажала якнайшвидше зустрітися не в форматі онлайн-конференції, а в стінах  рідного університету.

На заході були присутні відомі митці Херсонщини, які демонстрували літературні здобутки та розповідали про успіхи у своїй діяльності. Так, на зустрічі виступив Василь Піддубняк. Він підготував до друку «Словник журналіста», над яким працював протягом 20 років. На думку Василя Піддубняка, у цей важкий час «нас живить оптимізм та поезія». Тому під час окупації Херсону всі свої емоції та переживання він вдало перетворював на вірші.

Також виступив автор збірки «Поклик до Спасу» Олександр Гунько. Окрім письменницької діяльності він працює й у сфері журналістики: головним редактором видавництва «Нова Каховка Сіті».

Крім літературних діячів долучилися й працівниці херсонських бібліотек – Вероніка Сломчінська та Оксана Токовило. Вони з теплом згадувала мирні часи, літературні заходи та дружні зустрічі в стінах Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки та Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Гончара.

До розмови приєднались й працівниці херсонської гімназії – Наталія Кумейська та Марина Чаловська. Вони розповіли, що навіть в нинішніх умовах наші діти не втратили снаги та бажання створювати неймовірні літературні твори. Спікерки запропонували в найближчому часі  об’єднати ці матеріали в своєрідну дитячу літературну збірку.

Серед гостей заходу також була херсонська поетеса Степаненко Людмила. Вона продекламувала присутнім у віртуальній аудиторії свій вірш «І знову дощ», який присвячений херсонським героям, котрі боронили місто в Бузковому парку.

Під час літературної зустрічі були обговоренні не лише твори та спогади, а й проблеми сучасного українського літературного перекладу. Оскільки багатьом українцям довелось виїхати з України, перед ними постала проблема пошуку книг саме українською мовою. Тому було запропоновано створити на базі Херсонського державного університету власну команду спеціалістів, які б відновили перекладацьку діяльність на теренах Херсонщини.

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу