Skip Navigation Links

Українсько-польські взаємини: ретроспектива та майбутнє

21 листопада у Херсонському державному університеті відбулася лекція "Українсько-польські взаємини: ретроспектива та майбутнє". Захід відбувся у межах роботи освітньо-культурного HUB івано-франківського офісу ХДУ до 106-річниці закладу вищої освіти. Спікером лекції виступив почесний професор Херсонського державного університету, професор Інституту історії Поморської університету у Слупську Роман Дрозд. Представила гостя проректорка з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар'я Мальчикова. Вона зазначила, що пан Роман почесний професор ХДУ з 2019 року.

Wednesday, November 22, 2023

"З Поморським університетом нас пов'язують давні й тісні стосунки. Пан Роман неодноразово проводив гостьові лекції для істориків та академічного загалу у стінах ХДУ. Й, безперечно, він доклав багато зусиль до новацій та сталих традицій, зокрема подвійного дипломування, які успішно існують у нашому університеті. Від імені Херсонського державного університету хочу подякувати Вам особисто, пане Романе, і Поморському університету, і всьому польському народу. Та солідарність, яку ми спостерігаємо між Україною і Польщею, особливо з початку війни, дала надію і сили вистояти нам у страшні лютневі дні 2022 року й дає нам сили триматися зараз", – зазначила проректорка і запросила до слова гостя.

Запропонована тема лекції стосувалася польсько-українських відносин, які будувались впродовж багатьох років сусідства. Пан Роман наголосив, що навіть на теперішні стосунки двох країн впливають історичні події минулого. Серед них спікер виокремив такі історичні явища, як акція "Вісла" та Волинську трагедію.

За словами лектора перші спроби примирення України та Республіки Польщі відбулися 21 травня 1997 року. Ініціаторами цього були тодішні президенти – Олександр  Квасневський та Леонід Кучма. Для взаєморозуміння між двома країнами було відкрито багато історичних пам'яток, серед яких меморіальна дошка у селі Павлівка Волинської області. У день річниці Волинської трагедії президенти Польщі та України зустрілись, щоб вшанувати пам'ять жертв цих подій.

Під час президентства наступного лідера України Віктора Януковича зближення призупинилось, оскільки він мав спрямування в бік Росії та розвиток товариських політичних відносин з цією країною. Тогочасний президент Польщі Броніслав Коморовський такий політичний напрямок не підтримував, тому примирення було вимушено поставлено "на паузу".

Наступним президентом України став Петро Порошенко, а Польщі – Анджей Дуда. Хоч за цей час спроб примирення та стабілізації відносин між країнами було значно менше, ніж в кінці 90-х років минулого століття, але ці спроби все-таки були. Під час чергової річниці Волинської трагедії Петро Порошенко відвідав меморіальну дошку в селі Павлівка й поклав квіти в знак пам'яті цієї події, але, як відзначив пан Роман, в польських ЗМІ цієї інформації не було. За словами історика, на це вплинув "конфлікт світоглядів" щодо трагедії, яка відбулась на Волині. Цей історичний випадок став своєрідним каменем спотикання. Адже, на думку Сейму Республіки Польща, дії УПА були справжнім геноцидом за етнічною ознакою. Для українців, УПА являється організацією, яка боролась за незалежність нашої держави.
Але часи змінюються. З перших днів повномасштабного вторгнення Росії на територію України, громадяни Польщі почали масово допомагати нашій державі та громадянам, відкинувши історичні протиріччя та конфлікти. Саме ця допомога зі сторони нашого сусіда поступово покращила відносини між нашими країнами.

Після лекції охочі ставили питання спікеру. До обговорення активно долучалися викладачі та студенти.

На завершення присутні висловили Роману Дрозду вдячність за дуже цікаву та корисну лекцію.

Publish to Twitter Publish to Facebook Publish to LinkedIn telegram viber

You can: Print versionPrint version Send to friendSend to friend