Skip Navigation Links

“2024: бій на двох фронтах!”: педагогічний факультет ХДУ відзначає 47-річчя

На педагогічному факультеті Херсонського державного університету відзначають особливу дату, що традиційно щороку об’єднує викладачів, студентів та випускників, – день заснування факультету! Цьогоріч педагогічний факультет святкує 47-річчя, з цієї нагоди заплановано низку заходів, які урочисто відкрили сьогодні, 25 березня.

 

25 березня 2024 р.

Відкриття тижня педагогічного факультету ХДУ провели у змішаному форматі, на двох локаціях: у Херсоні та Івано-Франківську. Загалом захід об’єднав близько 120 учасників, серед яких: керівництво університету та факультету, викладачі, здобувачі освіти, випускники. Також до зустрічі приєдналася начальниця управління освіти Херсонської міської ради Наталя Журженко.

Привітав присутніх ректор ХДУ Олександр Співаковський:

Для мене подвійний контекст сьогоднішнього свята. З точки зору математики 47 – просте число, воно ділиться тільки на одиницю і саме на себе. З іншого боку, відзначаємо 47-му річницю в дуже непростих умовах. Сучасні технології дозволяють нам бути разом не зважаючи на ті відстані, які існують сьогодні. Ми надаємо якісну вищу освіту, формуємо людський капітал.

Але пам’ятаємо й історію. Факультет був створений ще за часів, коли я сам був студентом, у 1977 році. Перший декан Олексій Прилепський – фантастична людина, яка з великим задоволенням приїхала до нас в Україну, до речі, з Росії, щоб впроваджувати гуманістичні цінності, філософію професійного розвитку, повагу до вчителя. І його ідей продовжують дотримуватись наступні покоління. Ми плекаємо цінність кожного представника академічної спільноти. Від вашої енергії, мотивації, патріотизму та професійних якостей залежить, чи матиме наш університет майбутнє, чи зможемо ми надалі виховувати покоління відданих Україні та дітям освітян. Ви творите це майбутнє, яке зможе зазирнути за горизонт. Мені дуже хочеться, щоб там, у майбутньому, був декан чи деканеса, що урочисто вітає спільноту зі сторіччям педагогічного факультету. Досягніть цього горизонту!

Маємо пам’ятати минуле, вшановувати тих людей, які сприяли розвитку університету, факультету, особистому розвитку кожного. Вітаю педфаківську спільноту, пишаюсь вашими здобутками й вірю у ваш успіх. Бажаю скорішого повернення у рідні стіни!”.

Також, користуючись нагодою, ректор вручив доценткам кафедри педагогіки та психології дошкільної та початкової освіти Вероніці Денисенко та Ірині Цюпак подяки за багаторічну плідну працю від Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва, а доцентці кафедри теорії та методики дошкільної та початкової освіти Наталії Сидоренко – Почесну грамоту. Викладачки мали бути відзначені з нагоди 45-річчя факультету, ще два роки тому, але повномасштабне вторгнення Росії цьому завадило. Факультет не відзначив той поважний ювілей, але натомість продовжив боротьбу за херсонську освіту!

З вітальним словом до колег звернулася й декан педагогічного факультету ХДУ Любов Петухова:

“Педагогічний факультет – моя доля. Тому що насправді я живу всім тим, що відбувається на факультеті. Я знала тих людей, які стояли у витоків факультету і багато зробили для нього.

26 березня 1977 році був підписаний наказ про створення в Херсонському педагогічному інституті факультету педагогіки і методики початкової освіти. З цієї події ми почали писати сторінки нашої історії, а наші студенти та викладачі своїми долями створювали рейтинг нашого факультету. 47 – це роки мудрості, професійних злетів, взяття нових іміджевих вершин. Ми з честю говорили: наш факультет – лідер освіти півдня України! І тут напередодні 45-річного ювілею страшне випробування – війна. Наші студенти і викладачі сильні духом і патріотичні не пішли в колаборацію, не здали позиції рідної альма-матер. Наші діти, наші пташки розлетілися в різні країни світу і міста України, деякі залишилися в рідному місті, хтось – в окупації. Івано-Франківськ став для нас другою домівкою, ми вдячні за це нашим друзям з Прикарпатського національного університету. Особливо зараз ми побачили, які талановиті, нескорені та ціннісно орієнтовані наші люди, наші здобувачі і випускники. Ми свій захід назвали “Війна на двох фронтах”: на військовому та освітянському, пишаємося вами, педфаківці! Знаємо всіх поіменно і вже зараз формуємо сторінки книги “Велич першої науки” про військові та освітянські подвиги педфаківців. Всім серцем бажаємо визволення з рашистської катівні нашої студентки Ганни Єльцової, а нашим військовим – повернутися до мирного життя, живими і неушкодженими. А поки на освітянському фронті формуємо компетенції майбутніх професіоналів нашої держави, міжнародні проєкти, засвоєння нових знань з діджиталізації, вивчення іноземних мов. І не втрачаємо віри в перемогу, повернення в рідний Херсон та нашу альма-матер! Будемо з честю розбудовувати наш факультет і писати нові сторінки спільної історії. Пам’ятаймо: нам розбудовувати вільну післявоєнну Україну!”.

Перший проректорХДУ Сергій Омельчук наголосив, що випускники педагогічного факультету – це ті люди, які зараз прославляють Херсонщину навіть за межами нашої освітньої системи, за межами Херсона, працюють у закладах загальної та дошкільної освіти, в органах управління.

“Ми маємо жити і творити з відчуттям майбутнього. По суті, 47 років – це початок, порівнюючи з історією університету. Для факультетської спільноти нині не просто період випробувань, а період для того, аби народжувалися нові потрібні, корисні ідеї: і педагогічні, і освітні, і психолого-педагогічні, які надалі рухатимуть науку вперед.

Нам відбудовувати освіту на Херсонщині, ми маємо дбати про те, аби й надалі створювати найліпший освітній регіон на теренах сучасної європейської Херсонщини”, зазначив Сергій Омельчук.

Також під заходу слова привітань та побажань факультетській спільноті лунали від студентів та випускників, дехто з них працює в освіті, а дехто – волонтерить чи захищає Україну на фронті.

Тиждень педагогічного факультету триватиме з 25 по 29 березня. У межах цього відбудеться низка заходів, серед яких: відкриті заняття, гостьові лекції, презентації, наукові семінари та інші активності.

Пресцентр ХДУ

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу