Skip Navigation Links

У ХДУ відбулася вчена рада

27 березня у Херсонському державному університеті відбулося засідання вченої ради. Захід пройшов під головуванням Володимира Олексенка за участі ректора Олександра Співаковського, першого проректора Сергія Омельчука, проректорів, деканів факультетів, керівників структурних підрозділів та інших членів колегіального органу.

27 березня 2024 р.

На початку зібрання ректор ХДУ Олександр Співаковський виконав приємну місію – вручив диплом доктора філософії викладачці, провідній фахівчині сектору іншомовної освіти відділу аспірантури та докторантури Олені Ставенко, атестат доцента кафедри комп'ютерних наук та програмної інженерії Максиму Полторацькому. Також привітали онлайн з отриманням атестату доцента кафедри спеціальної освіти помічниці декана з наукової роботи педагогічного факультету Наталії Ільїній.

"Наші колеги продовжують розвиватись особисто, посилювати наукову репутацію університету та рухати українську науку у надскладних умовах. Молодці, колеги! Вітаємо! Тільки вперед!", – наголосив Олександр Співаковський.

Також ректор подякував присутнім за те, що кожен на своєму місті робите все можливе, щоб університет стало функціонував як інституція, мав позитивну динаміку розвитку та репутацію закладу, який надає якісну вищу освіту. Закликав колег задіяти свій потенціал задля того, щоб не просто втримувати позиції, а йти вперед, адже маємо потенціал для цього.

"В умовах величезної невизначеності, в якій ми перебуваємо, маємо поєднувати наші класичні  методи у профорієнтаційній роботі, викладанні, формуванні контенту освітніх програм з нелінійними підходами. Зараз формальна освіта в певному сенсі починає поступатися своїм впливом неформальній. У нас добре працюють програми подвійних дипломів, семестрової мобільності, тож починаємо відпрацьовувати питання інтеграції в академічну світову спільноту через інструменти визнання кафедрами, гарантами освітніх програм певних курсів, які можна проходити на платформах, визнаних Міністерством освіти і науки України, світовими компаніями. В університеті у студентів є безкоштовний доступ до декількох платформ і це наша перевага, про яку ми розповідаємо під час зустрічей з абітурієнтами. Адже університет – це можливості для тих, хто дійсно вмотивований отримати освіту. Інноваційність – це також і наш шанс на майбутнє, яке ми разом окреслили у Стратегії розвитку. Тож, зберігаємо традиції, не втрачаємо ідентичність і імплементуємо сучасні тренди", – наголосив Олександр Співаковський.

Перше питання порядку денного – про атестацію на присвоєння вченого звання професора Глухову Івану Геннадійовичу по кафедрі олімпійського та професійного спорту.

За результатами таємного голосування члени вченої ради проголосували присвоїти Івану Глухову вчене звання професора по кафедрі олімпійського та професійного спорту й протягом п’яти робочих днів увести в дію рішення вченої ради наказом ректора.

Надалі заслухали результати міжнародних стажувань:

Про результати участі в настановчій зустрічі за проєктом програми Еразмус+ DigiUni «Digital University - Open Ukrainian Initiative» («Цифровий університет – Відкрита Українська Ініціатива») з 13.02.2024 по 15.02.2024 року в м. Париж (Франція). Доповідає ректор Олександр Співаковський.

  • Про результати робочого візиту до Європейського парламенту в Страсбурзі (Франція) та участі у конференції «Співпраця європейських та українських університетів: стан справ та перспективи на майбутнє» в Університеті Страсбурга (Франція) з 12.03.2024 по 14.03.2024 року. Доповідає ректор Олександр Співаковський.
  • Про результати участі в Програмі «Study Tours to Poland» («Навчальні тури до Польщі», Підтримка вдосконалення та/або відкриття нових напрямів підготовки та освітніх програм в галузі суспільних і гуманітарних наук у переміщених університетах) з 18.03.2024 по 22.03.2024 у м. Варшава (Польща). 2 Доповідає деканеса факультету психології, історії та соціології Ірина Шапошникова.
  • Про результати участі в настановчій зустрічі за проєктом програми Еразмус+ BURN «Boosting University Psychological Resilience and Wellbeing in (Post-) War Ukrainian Nation» («Підвищення психологічної стійкості університету та добробуту в (після)воєнний час») з 12.02.2024 по 17.02.2024. Доповідає в.о. завідувача кафедри психології Наталія Тавровецька.
  • Про реалізацію Херсонським державним університетом міжнародного проєкту Програми НАТО «Наука заради миру і безпеки» «Symbolic rewriting methods for safety and security of critical cyber-physical systems» («Символьні методи переписування для забезпечення безпеки та надійності критичних кібер-фізичних систем»). Доповідає завідувач кафедри комп’ютерних наук та програмної інженерії, координатор проєкту від ХДУ Володимир Песчаненко.

Перший проректор Сергій Омельчук доповів про уточнення тем дисертаційних робіт здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, визнання результатів підвищення кваліфікації, надання науковим виданням грифа затвердження вченої ради ХДУ.

Щодо результатів опитування здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти за освітніми компонентами І семестру 2023/2024 н.р. проінформувала керівниця відділу забезпечення якості освіти Тетяна Черкашина.

Також Тетяна Черкашина повідомила про зміну гарантів освітньо-професійних програм.

Проректорка з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’я Мальчикова доповіла з питання внесення змін у нереалізовану частину діючих освітньо-професійних програм.

Також до блоку питань проректорки увійшли питання:

  • затвердження тематики кваліфікаційних робіт (проєктів) здобувачам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної і заочної форм навчання у 2023/2024 н.р.
  • затвердження сертифікатних програм.
  • надання навчальним та навчально-методичним виданням рекомендаційного грифу вченої ради Херсонського державного університету.

Також у ході вченої ради затвердили такі положення:

  • Положення про вчену раду Херсонського державного університету в новій редакції. Доповідає голова ради Володимир Олексенко.
  • Положення про Бериславський фаховий педагогічний коледж ім. В.Ф. Беньковського Херсонського державного університету. Доповідає в.о. директора коледжу Юрій Юрчук.

Проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алла Цапів проінформувала про реалізацію програм міжнародної академічної мобільності здобувачами вищої освіти ХДУ: навчання здобувачів вищої освіти ХДУ протягом I семестру 2024/2025 н.р. в Альпійсько-Адріатичному університеті м. Клагенфурт (Австрія)).

Заслухавши та обговоривши інформацію проректорки члени вченої ради підтримали запропонований проєкт рішення.

Пресцентр ХДУ

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу