Skip Navigation Links

Інтеграція української науки та освіти у європейський простір - пріоритет ХДУ

Цьогоріч Україна вдруге відзначає День Європи 9 травня. День Європи – це про єднання. Це свято стало особливим днем подяки європейським країнам за їхню допомогу та прихисток, який вони надали мільйонам українців з початку повномасштабного вторгнення та продовжують підтримувати наш народ.

Thursday, May 09, 2024

Ректор ХДУ Олександр Співаковський наголошує:

"Ми не просто стверджуємо, що Україна – це частина європейської родини, а робимо все від себе залежне, щоб сприяти інтеграції української освіти та науки у європейський простір. Багато років тому Херсонський державний університет розпочав співпрацю з Поморським Університетом (Польща, Слупськ), Університетом імені Адама Міцкевича (Польща, Познань), Полонійною Академією (Польща), Альпійсько-Адріатичним Університетом (Австрія, Клагенфурт). Сотні наших студентів брали участь у програмах академічної мобільності. Десятки наших викладачів та співробітників пройшли стажування на базі закордонних університетів. Це унікальна можливість розширити свої горизонти! Треба лише мати мотивацію та невпинне бажання йти уперед".

Зараз Херсонський державний університет є учасником 4-х великих міжнародних європейських проєктів за програмою Erasmus+:

  • проєкт DigiUni "Digital University - Open Ukrainian Initiative" ("Цифровий університет – Відкрита Українська Ініціатива");
  • проєкт "Academies4Ukraine - Strengthen Higher Education resilience in Ukraine and European Union" ("Academies4Ukraine - Зміцнення стійкості вищої освіти в Україні та Європейському Союзі");
  • проєкт BURN "Boosting University Psychological Resilience and Wellbeing in (Post-) War Ukrainian Nation" ("Підвищення психологічної стійкості університету та добробуту в (після)воєнній Україні");
  • проєкт SMART-PL "Students’ Personalised Learning Model, Based on the Virtual Learning Environment of Intellectual Tutoring “Learning with No Limits” ("Персоналізована модель навчання студентів на основі віртуального навчального середовища інтелектуального репетиторства «Навчання без обмежень»").

Також ми працюємо над проєктом "Symbolic rewriting methods for safety and security of critical cyber-physical systems" ("Символьні методи переписування для забезпечення безпеки та надійності критичних кібер-фізичних систем") програми НАТО Science for Peace and Security - Наука заради миру та безпеки та грантом від The European Federation of Academies of Sciences and Humanities (Європейська федерація академій природничих і гуманітарних наук) (ALLEA).

У 2022 році завдяки британсько-української Ініціативи Єднання (Twinning Initiative) отримали надійного партнера – Університет Кента (Велика Британія).

"І це далеко не все! Наприклад, днями підписав угоду про співпрацю Херсонського державного університету з Шуменським Університетом «Єпископ Костянтин Преславський» (Болгарія).

Ми визначили одним з пріоритетів розвитку інтернаціоналізацію і зробили справжній прорив у цьому напрямі. Попри військовий стан, релокацію, розпорошеність. Працюємо над створенням англомовного середовища в університеті, впроваджуючи різноманітні форми вивчення англійської мови.

Щиро вдячний спільноті університету, що робите все можливе задля інтеграції у європейське середовище, а особливо – проректорці Аллі Цапів та команді відділу міжнародних ініціатив та проєктної діяльності на чолі з Євгенією Ревенко.

З Днем Європи! Нас об’єднують спільні цінності! Вдячні європейській спільноті за підтримку України!", – привітав зі святом Олександр Співаковський.


Пресцентр ХДУ

Publish to Twitter Publish to Facebook Publish to LinkedIn telegram viber

You can: Print versionPrint version Send to friendSend to friend