Skip Navigation Links

У ХДУ говорили про те, що формує мовний портрет міста і чому це важливо

На кафедрі української і слов’янської філології та журналістики Херсонського державного університету відбулася онлайн-зустріч “Вулиця Пушкіна? Ні! Шевченка”: мовний портрет міста”.

 

27 березня 2024 р.

Спікеркою з теми виступила Світлана Мартос, кандидатка філологічних наук, доцентка, викладачка ХДУ.

Захід проходив у межах проведення на кафедрі фахового тест-драйву для абітурієнтів, учнів та випускників минулих років.Також долучилися студенти та викладачі.

“Наша основна мета – приваблення абітурієнтів та профорієнтаційні заходи, але на сьогоднішньому занятті у нас багато корисностей, які ми можемо отримати. І, знову ж таки, це спілкування, якого нам наразі дуже часто не вистачає”, – розпочала Світлана Мартос.

Аби краще осмислити саме поняття “мовний портрет міста” спікерка запропонувала учасникам віртуальну прогулянку міськими вулицями.

“Мова, яку ми чуємо, реклама, вивіски, назви магазинів, вулиць – це все ми бачимо, іноді навіть не звертаємо увагу, але всі ці невеличкі моменти і творять мовний портрет міста. Кожне місто має власний лінгвістичний портрет. Наприклад, мова Херсона відрізняється від мови Львова, і там, і там є щось спільне, але й обов’язково є відмінне”, – наголосила викладачка.

Обговорюючи складники мовного портрета міста й типові помилки, не оминули й питання мовної політики, зокрема основні закони, що вплинули на оновлення мовних портретів (перейменування вулиць, міст). І один з найновіших таких законів був прийнятий у 2023 році – Закон України Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії.

“Ви знаєте, що зараз відбувається оновлення всіх міст України, прибирається все те, що стосується російської імперської політики. І тому не дарма я обрала тему “Вулиця Пушкіна? Ні! Шевченка”: мовний портрет міста”. Відбувається низка перейменувань і всіх запрошують долучитися до громадських обговорень та проходження опитувань. Тому, не будьте байдужими, нам тут далі жити, включайтеся якомога швидше в такі процеси”, – закликала Світлана Мартос.

На завершення учасники, аби закріпити почуте на заході, взяли участь в онлайн-вікторині на платформі Kahoot.

Зазначимо, що у межах тест-драйву, що проводить кафедра української і слов'янської філології та журналістики ХДУ з 26 до 29 березня, відбудеться низка цікавих, творчих, інтерактивних зустрічей, до яких особливо запрошують долучитися майбутніх вступників, оскільки заходи мають насамперед профорієнтаційне спрямування. Деталі за покликанням

Пресцентр ХДУ

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу